BLOGUL MEDICILOR
Psihiatrie

22 Februarie 2021

Anxietatea - invitatie catre intoarcerea la sine

scris de

Dr. Roxana Virtosu Medic specialist psihiatru – Hyperclinica MedLife Timisoara

Orice psihiatru poate confirma ca unul dintre motivele pentru care cei mai multi oameni ajung in cabinetul lor, este anxietatea. Pe cat de obistuit, pe atat de diferit de la un om la altul, de la o situatie de viata la alta. O emotie de care se fuge cu atata inversunare, poate fi calea catre intoarcerea la sine, ca de altfel toate celelalte emotii negative? Acesti monstrii interiori, care submineaza viata psihica, sunt de fapt semnalele transmise de psihic ca, nevoile noastre emotionale de baza nu sunt satisfacute in raport cu provocarile oferite de viata, uneori nu stim nici macar sa le idenificam si cu atat mai putin sa facem apel la modalitati adaptative eficiente. Cand vorbesc de nevoi emotionale, ma refer la nevoia de siguranta emotionala, de autonomie, de libertate de expresie a nevoilor si sentimentelor, de limite sanatoase, de spontaneitate.

Anxietatea vine cu o coloratura aparte, ea este de cele mai multe ori, apanajul oamenilor inteligenti, sensibili si perfectionisti, pentru care controlul este o conditie ”sine qua non ” a starii de siguranta interioara si in consecinta, a relaxarii. Iar atunci cand omul are de invatat lectiile  autonomiei, a increderii in sine , a valorii de sine, in raport echilibrat cu mediul, ea este mesagerul minusului, la aceste capitole. Intelegerea ca, singurul taram in care detinem complet controlul, este cel al reactiilor noastre interioare, asumate, fata de ce se intampla in exterior, este necesara. Starea de siguranta emotionala nu se poate realiza fara recapatarea dimensiunii lui ”eu sunt,” inainte de ”eu fac/controlez si ca urmare sunt”, ca sursa de incredere stabilizatoare. Cata vreme identitatea noastre este data de realizarile noastre exterioare, de rezultatele actiunilor noastre, de aprecierea externa, vom fi mereu vulnerabili si cu ”sabia lui Damocles ” a esecului, deasupra capului. Viata devine astfel, o sursa continua de pericole amenintatoare, in fata carora alerta consumptiva pare singurul raspuns adecvat , serios si matur.

Cand vorbesc de anxietate, ca simptom , nu vorbesc de emotia de teama ,fireasca in fata necunoscutului, a noului ( apanaj al functionarii psihice normale) care este depasita prin efortul adaptativ natural al psihicului, dupa care starea emotionala revine la liniste, relaxare, cu un plus de cunoastere si fara consecinte dezadaptative ulterioare  ci despre emotia paralizanta de frica, ce paraziteaza si limiteaza accesul la viata si experientele pe care le ofera.

Anxietatea isi are radacinile in nesatisfacerea nevoii emotionale de baza de siguranta prin legatura emotionala consistenta si consecventa . Conform teoriei atasamantului a lui Bowlby, lipsa de atentie afectiva, nuantata particularizat pentru nevoile copilului , in special in perioada preverbala, determina in acesta , ca modalitate adaptativa, deconectarea de propriile nevoi pentru a prioritiza cu manifestarea comportamentala a ceea ce copilul simte ca este acceptat in familie. Nevoia de conexiune cu mama (sau persoana de referinta pentru procesul de crestere) este vitala si prioritara pentru copil, ca urmare nevoia de a fi in contact cu propriile nevoi, trece pe planul doi. La acel moment, scopul este atins, conexiunea afectiva cu mama este securizata, insa conscintele pe termen lung se vad in perioada adulta , daca persoana, in cresterea ei, nu a reusit sa se desprinda de legaturile simiotice nesanatoase . Omul ramane si la varsta maturitatii in incapacitatea de a-si identifica si satisface propriile nevoi, de a fi autonom emotional, de teama pierderii conexiunilor emotionale semnificative. Validarea externa, continua deci sa fie barometrul dupa care este guvernata viata persoanei. Psihicul uman, insa , este facut astfel incat sa semnaleze orice dezacord intre nevoile sale reale si ce alege omul sa vada si sa satisfaca din ele. Aici intervin emotiile negative, ele sunt semnalizatorul acestor dezechilibre si pe firul lor ,putem merge de la efect la cauza. Ca rol, imi place sa le compar cu febra, care semnaleaza prezenta in corp a unei infectii, ce altfel ar putea trece neobservata, pana la  efectele grave ale septicemiei.

Anxietatea vorbeste despre nevoia de a fi noi insine,  de a identifica prezenta noastra ca sursa de siguranta, care se obtine prin cunoasterea de sine, intelegerea nevoilor personale si satisfacerea lor. De aici deriva linistea interioara autentica si ea este premisa oricarei relatii sanatoase, cu oamenii dragi, cu obiectivele noastre, cu lumea.

Acest proces de descoperire de sine si de reparare a traumelor de identitate mai mici sau mai mari, cu care venim din copilarie, e adevarat, necesita timp, curaj si compasiune fata de noi insine si fata de cei implicati. E nevoie de disponibilitate si energie pentru aceasta calatorie interioara, catre sine. Uneori, resursele noastre au fost atat de consumate incat, in prima faza, nu se poate face fata fara suport medicamentos. A urma tratament, intr-o astfel de situatie, este la fel de firesc ca a lua antibiotic, in cazul unei infectii, cand este clar ca sistemul imunitar nu face fata singur  agresiunii externe. Dupa stabilizarea medicamentoasa a starii emotionale, se poate incepe demersul psihoterapeutic de reconectare cu sine.

Puterea regeneratoare a naturii umane, atunci cand omul este vazut si sustinut adecvat, nu inceteaza sa ma uimeasca si sa-mi dea incredere.

Anxietatea poate afecta activitatile de zi cu zi si influenteaza calitatea vietii. Consultul medical de specialitate este necesar si este cea mai buna varianta pentru un diagnostic precis si o conduita terapeutica  care sa rezolve acest tip de tulburare emotionala.

 

Anxietate
Dr. Roxana Virtosu
Psihiatrie


Echipa MedLife de Psihiatrie

Diaconu Gabriel
Diaconu Gabriel
Medic Specialist
Diaconu Gabriel
Diaconu Gabriel
Medic Specialist

Psihiatrie

DC
Deac Camelia
Medic Primar
DC
Deac Camelia
Medic Primar

Psihiatrie

MD
Manoiu Dan
Medic Primar
MD
Manoiu Dan
Medic Primar

Psihiatrie

OM
Olescu Mariana
Medic Primar
OM
Olescu Mariana
Medic Primar

Psihiatrie

Alege preventia si consulta medicul specialist. Fa-ti acum o programare! Dr. Roxana Virtosu , Medic specialist psihiatru – Hyperclinica MedLife Timisoara

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.