BLOGUL MEDICILOR

13 Ianuarie 2021

Infecţiile tractului urinar. Provocări în vreme de pandemie

scris de

Dr. Alina Pacurari, Medic primar medicina interna - Hyperclinica MedLife Timisoara

Termenul de infecţie a tractului urinar se referă la invazia tractului urinar de către un microorganism cu potenţial infecţios şi care nu se găseşte în mod normal la nivelul sistemului urinar.

Bacteriuria semnificativă, definită de către Kass, reprezintă prezenţa a mai mult de  105 unităţi formatoare de colonii (UFC)/ml de urină. Eşantionul se recoltează în recipient steril, din jetul urinar mijlociu din prima urină de dimineaţa.

Raportul incidenţei infecţiei urinare la femei de vârstă mijlocie faţă de bărbaţi la aceeaşi vârstă este de 30/1. Odată cu înaintarea în vârstă acest raport scade progresiv.

O serie de studii au raportat o prevalenţă a bacteriuriei de 2-4% în rândul femeilor tinere active sexual, procent care creşte până la 6-8% la femei între 60-80 de ani, şi până la 20% la grupa de vârstă de peste 80 de ani.  Bacteriuria este nespecifică bărbaţilor tineri, cu o prevalenţă de aproximativ 1% până la vârsta de 60 de ani. Între 60 şi 65 de ani, 1-3% dintre bărbaţi prezintă bacteriurie, iar prevalenţa creşte până la 10% sau chiar mai mult la bărbaţii peste 80 de ani. Bacteriuria asimptomatică este frecvent întâlnită la vârstnici, în special la femei.  În medie, prevalenţa este la femei de 30%, iar la bărbaţi de 10%.

În majoritatea formelor acute ale infecţiei urinare la femei cu aparat reno-urinar integru (infecţii urinare necomplicate), agentul etiologic aparţine grupului de bacili gram negativi aerobi originari din flora intestinală proprie, respectiv Escherichia coli. Mai rar pot fi incriminaţi agenţi etiologici din grupul Klebsiella, Enterobacter, Streptococcus saprophyticus.

Deşi dominantă ca şi etiologie a infecţiei tractului urinar, prezenţa E. coli diferă semnificativ între diferitele tipuri de infecţii urinare. Astfel se apropie de 90% în grupa bacteriuriilor asimptomatice şi scade la 65% în grupa infecţiilor acute simptomatice dobândite în comunitate şi 45% în cazul infecţiilor urinare recurente sau în infecţiile nosocomiale.

 La bărbaţi E. coli apare mai rar ca agent etiologic (la toate vârstele) datorită colonizării prepuţiale cu Proteus şi apariţiei frecvente a infecţiei urinare complicate.

Infecţiile de tract urinar pot fi: asimptomatice/simptomatice, necomplicate/complicate sau în funcţie de localizare: joase sau înalte.      

Factorii de risc extraurinari încriminaţi în infecţiile de tract urinar sunt: vârsta, sexul, diabetul zaharat, imunodepresie, boli debilitante.

La nivelul tractului urinar pot sa apară deasemenea o serie de factori de risc, şi anume: uropatia obstructivă completă sau incompletă (litiaza renală şi ureterală, adenomul periuretral, neoplasmul de prostată),  vezica neurogenă cu reziduu postmicţional,  refluxul vezico-ureteral,  cistocelul cu sau fără incontinenţă urinară,  prezenţa de fistule vezico-vaginale şi vezico-colice având ca urmare contaminarea directă a tractului urinar, formațiuni tumorale pelvine compresive, anomalii renale congenitale sau dobândite (rinichi polichistic, chiste renale solitare simple),  manevre instrumentale la nivelul tractului urinar, cateterizare prelungită.  Sarcina reprezintă şi ea un factor de risc pentru apariţia infecţiilor urinare atât prin acţiunea progesteronului asupra musculaturii netede, cu apariţia unei hipotonii la nivelul tractului urinar, cât şi prin compresia exercitată de uterul gravid pe ureter şi vezică.

Simptomatologia infecţiilor urinare diferă în funcţie de localizare, poate fi absentă în bacteriuria asimptomatică dar de cele mai multe ori se manifestă prin polaki/disurie, dureri hipogastrice. În infecţiile urinare înalte apare febra, frisonul, dureri lombare, simptome digestive.

Examenul obiectiv diferă de la normal, la pacient febril, cu durere la percuţia lombelor şi la palparea punctelor ureterele.

Explorările paraclinice în formele uşoare se rezumă la efectuarea unui examen de urină şi a uroculturii, efectuarea unui consult ginecologic cu examen citobacteriologic şi a unei ecografii abdominale pentru a exclude prezenţa unor factori de risc.   

În plus în formele severe, complicate se recomandă efectuarea unei hemoleucograme complete, a probelor inflamatorii nespecifice (VSH, CRP), creatinină, uree, acid uric. Din punct de vedere imagistic este necesară efectuarea unei tomografii computerizate nativ sau a unei uro tomografii pt decelarea obstrucţiei, a unui RMN de pelvis cu substanţă de contrast pentru prezenţa formaţiunilor pelvine compresive, cistoscopie.

Netratate sau incorect şi incomplet tratate, infecţiile de tract urinar devin recurente, fie cu acelaşi germene la scurt timp (recădere), fie cu un germene diferit (reinfecţie), ducând în timp la leziuni renale ireversibile (pielonefrită cronică), cu cea mai redutabilă complicaţie, boala cronică de rinichi cu necesitatea hemodializei.

Tratamentul infecţiilor urinare începe cu schimbarea stilului de viaţă, şi anume cu ajustarea aportului hidric până la 2,5 litri de lichide/zi, evitarea alimentelor iritante pentru tractul urinar (de exemplu alimente iuţi) şi o igienă personală riguroasă.

 Tratamentul medicamentos cuprinde: antibiotice de preferat conform antibiogramei (fosfomicină, fluorochinolone, cefalosporine...), produse care conţin proatocianidine şi D manoză. Durata tratamentului este în funcţie de severitatea infecţiei urinare, cu doză unică de fosfomicină în infecţiile joase necomplicate, 7-14 zile în infecţiile recurente, în infecţiile urinare înalte sau complicate.

Foarte importantă este efectuarea uroculturii de control la 7 zile de la terminarea tratamentului antibiotic.

În acesastă perioadă, din cauza accesului limitat la servicii medicale, a temeriilor legate de riscul de imbolnăvire într-un serviciu medical, pacienţii cu infecţii urinare, în marea lor majoritate, au ales tratamentul empiric sau tratamente recomandate de către farmacişti, fără a mai efectua urocultură cu antibiogramă şi cu atât mai puţin urocultură de control, şi prin urmare numărul infecţiilor prost sau incomplet tratate a crescut, cu o creştere semnificativă a recurenţelor şi complicaţiilor.

Nu amâna consultul medical. Mergi la medic daca ai simptome care pot anunța o infecție urinară. In clinicile MedLife sunt implementate toate măsurile de siguranță și actul medical se desfăsoară în condiții sigure. Un tratament corespunzător, administat la timp, scurtează perioada de vindecare și reduce riscul apariției complicațiilor.

 

infectie urinara
tract urinar
urologie
Dr.Alina Pacurari
Medicina Interna


Echipa MedLife de Medicina Interna

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Consultă medicul! Dacă ai simtome fă-ți acum o programare online !

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.