Petele pe piele – Cand, de ce apar si cat de mult ar trebui sa ne ingrijoreze?
Afla din acest articol ce sunt petele pe piele, care sunt cauzele aparitiei lor si cum putem sa le prevenim sau sa le tratam. Pielea poate prezenta modificari in timp, atat de textura cat si de culoare, putand avea atat semnificatie benigna cat si maligna. Vestea buna este ca multe dintre ele sunt inofensive si se pot trata cu usurinta. Exista insa si pete pe piele a caror evolutie este mai agresiva si ca urmare, ele au nevoie de un tratament sustinut.
Ce sunt petele care apar pe piele?
Petele pe piele sau petele pigmentare sunt zone in care pielea are o culoare modificata. Sunt frecvent intalnite si pot avea evolutie diferita.
Ca sa intelegem modul de aparitie al petelor pigmentare trebuie sa avem in vedere nivelul de melanina al pielii. Melanina este un pigment natural ce ofera culoare pielii, parului si ochilor, iar fiecare dintre noi avem prezent la nastere, un anume procent de melanina. Tulburarile de sinteza a melaninei pot duce la aparitia petelor pigmentare.
Cu totii am vazut cel putin o persoana care are pistrui, acele pete mici brune care apar in zona obrajilor si a nasului. Sunt poate cele mai comune pete pe piele, ce se accentueaza la expunerea la soare si se estompeaza iarna. Melanina ar trebui sa protejeze in mod normal pielea de radiatiile solare, dar in cazul persoanelor cu pistrui, acest lucru nu se intampla in totalitate pentru ca un defect genetic face ca melanina sa nu se distribuie uniform in celulele pielii. Ca urmare a expunerii la soare, la aceste persoane nu apare bronzul, ci mai degraba apar pistruii.
Cauze si factori favorizanti
Exista o arie larga de cauze care duc la aparitia petelor pe piele, din care amintim, mai jos.
Arsurile produse de soare
Conduc la petele de soare. Razele ultraviolete deterioreaza pielea, iar in momentul in care aceasta se vindeca, ramane in urma o cicatrice sau un semn de culoare diferita. Zonele pielii modificate cromatic pot aparea si atunci cand, odata cu expunerea la soare nu se aplica crema cu protectie solara pe intreaga suprafata, rezultand un bronz neuniform. Unele medicamente pot, de asemenea sa sensibilizeze pielea la ultraviolete, facandu-le mai agresive pentru piele.
Varsta inaintata
Poate aduce modificari ale coloritului pielii, mai exact “pete de imbatranire”, cunoscute sub numele de lentigo. Ele sunt o hiperpigmentare de obicei inofensiva a pielii ce apare la persoanele trecute de 50 de ani. Petele sunt de culoare mai inchisa si apar ca urmare a unei cresteri in productia de melanina. Si acestea se accentueaza la expunerea la soare.
Semnele din nastere
Sunt petele de dimensiuni diferite, colorate, care apar la nastere. Cele mai comune sunt:
-
Alunitele (nevii) ce pot fi puncte maro sau negre, nu sunt motive de ingrijorare, atata vreme cat aspectul lor nu se modifica. Daca observati ca ele isi schimba marimea sau forma, este recomandat sa consultati un medic dermatolog.
-
Hemangioamele sunt pete rosii pe pielea copiilor, ce apar de cele mai multe ori de la nastere.
Modificarile hormonale
Modificarile hormonale ce au loc in special in timpul sarcinii din cauza nivelului ridicat de hormoni feminini, estrogeni si progesteron. Din cauza schimbarilor hormonale apare melasma, cunoscuta si sub numele de “cloasma gravidica”. Melasma se exprima sub forma unor pete intunecate pe ambele parti ale fetei.
Infectiile
Aparute dupa mici traume ale pielii, zgarieturi sau intepaturi, pot cauza schimbari in culoarea pielii. Ea isi modifica textura si devine rosie sau alba, cicatriciala. Infectiile fungice, precum candida pot fi si ele o cauza a zonelor discromate, in zone diferite ale pielii corpului.
Bolile autoimune
Pot face ca pielea sa isi schimbe culoarea. Persoanele cu boli autoimune au un sistem imunitar care confunda celulele sanatoase cu unele straine si le ataca, pentru a se apara. Atunci apare inflamatia in corp, ce poate determina o piele care se inroseste, se umfla dar si care se albeste sau inegreste pe anumite zone.
Cancerul de piele
Poate schimba culoarea sau textura pielii. El apare atunci cand materialul genetic din celulele pielii se deterioreaza, fapt ce conduce la multiplicarea fara control a celulelor, ce pot forma o masa de celule canceroase.
Exista trei tipuri majore de cancer de piele:
- Carcinomul bazocelular este cel mai comun si apare adesea sub forma unor proeminente asemanatoare perlelor, dar poate lua si forma unor “plasturi roz”. Se dezvolta si pe zone expuse la soare, dar nu are o crestere rapid si se raspandeste rar in organism.
- Carcinomul cu celule scuamoase este al doilea cel mai frecvent si apare de obicei pe suprafetele expuse la soare. Adesea seamana cu un plasture sau cu o ulceratie cu evolutie sinusoida. Se poate dezvolta adanc in piele daca nu este identificat la timp, provocand desfigurari si poate metastaza.
- Melanomul malign este un tip de cancer agresiv al pieii. Daca este depistat devreme, in faza incipienta, melanomul poate fi tratat si vindecat, dar daca nu, se poate raspandi in alte parti ale corpului. Odata ce se raspandeste, este foarte dificil de tratat si poate deveni fatal.
Alte boli ce se manifesta sub forma unor pete pe piele sunt:
- Rozaceea, o afectiune cronica a pielii ce apare in zona centrala a fetei. Se manifesta prin roseata permanenta sau intermitenta, vase de sange vizibile, leziuni inflamatorii papulo-pustuloase.
- Dermatita de contact – se intampla cand pielea intra in contact cu diverse substante, inrosindu-se si descuamnadu-se
- Vitiligo este o afectiune care distruge celulele responsabile pentru coloarea pielii, care devine alba, chiar pe suprafete mari, oriunde pe corp.
- Insuficienta venoasa cronica apare in partea inferioara a membrelor inferioare, la persoanele cu circulatie defectuoasa, conducand la dermatita ocra exprimata clinic sub froma de retea maronie pe gambe.
Cand ne adresam medicului
Medicul dermatolog trebuie consultat atunci cand:
- Observati o schimbare de colorit a pielii
- Observati o noua alunita sau o excrescenta pe piele
- Observati ca o alunita sau excresenta deja existenta pe piele si-a schimbat forma, marimea si/sau culoarea.
Medicul va examina cu atentie zonele care par sa prezinte probleme si va dori sa stie cand s-au produs modificari de culoare, care a fost ritmul de schimbare a culorii, daca schimbarea a fost brusca sau din contra, s-a intamplat in timp. De asemenea, este important ca medicul sa stie daca exista si alte simptome asociate.
De asemenea, medicul dermatolog trebuie sa stie daca ati avut arsuri solare sau rani ale pielii, daca sunteti insarcinata sau daca luati un tratament hormonal, intrucat acestia sunt factori favorizanti pentru schimbarile de colorit ale pielii.
Daca medicul banuieste ca exista o afectiune care cauzeaza petele pe piele, el va cauta cauza si va face o serie de teste: de sange, o examinare cu o lampa speciala care identifica posibile infectii fungice sau bacteriene si o biopsie a pielii.
Tratament
Tratamentul pentru petele de piele depinde foarte mult de cauza ce le determina. Daca exista o afectiune care are drept rezultat colorarea sau decolorarea pielii, se va merge mai intai pe tratarea acelei afectiuni. Petele de piele pot disparea cu tratament medical.
Tratamentele medicale includ:
- terapia cu laser
- peelinguri efectuate in cabinet
- tratament cu microneedling
- creme specifice cu hidrochinona sau retinol
- IPL
Ce putem face ca petele pe piele sa nu mai apara?
Pentru orice ingrijorare cu privire la pete aparute pe piele, consultarea medicului dermatolog este esentiala, iar preventia joaca un rol esential in procesul mentinerii unei pieli sanatoase.
Recomandam:
- O protectie impotriva razelor soarelui, cu creme si lotiuni cu protectie UVA si UVB si o atentie deosebita tenului, care are nevoie de protectie solara zilnic, indiferent de anotimp
- Renuntarea la obiceiuri nesanatoase precum fumatul
- O alimentatie echilibrata, din care sa nu lipseasca o varietate de fructe si legume
- Alcatuirea unei rutine zilnice de ingrijire a tenului, cu accent pe hidratarea acestuia
Daca ai pete rosii, maronii, albe sau orice alt tip de leziune a pielii este important sa consulti medicul specialist pentru un diagnostic corect si un tratament corespunzator.
Echipa MedLife de Dermatoestetica

Vidan-Popa Mihaela


Chelemen Miruna

Chelemen Miruna
Dermatoestetica , Dermatovenerologie și Camera De Garda
Florea Laura Georgeta

Pop Corina Elena

Alege preventia si consulta medicul. Fa-ti acum o programare! Dr. Mihaela Vidan-Popa, medic primar dermatovenerologie
Adauga un comentariu
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!
Adresa de email nu va fi publicată.