TRAUMATISMUL CRANIAN LA COPIL – când ne îngrijorăm, ce măsuri de prim ajutor luăm
INTRODUCERE, FRECVENȚĂ
Copilul învață jucându-se și descoperă lumea alergând, sărind și cățărându-se, folosind mai mult energia și entuziasmul decât chibzuința, de aceea traumatismele craniene sunt frecvente mai ales la copilul sub 2 ani. Din fericire, majoritatea traumatismelor craniene sunt minore și se vindecă fără efecte pe termen lung. Totuși, aproximativ 5% dintre copii au leziuni cerebrale evidențiate neuroimagistic (la examenul computer tomografic), 1% au o afectare semnificativă necesitând observație și îngrijiri de terapie intensivă, iar 0,2% dintre ei necesită intervenție neurochirurgicală.
Pentru dumneavoastră, ca părinți, este importantă diferențierea dintre un traumatism minor și unul major. Aceasta nu este întotdeauna o diferențiere simplă și necesită de multe ori o evaluare medicală amănunțită.
! De menționat că în cazul copiilor sub 2 ani este recomandat un consult medical în toate cazurile (deoarece examenul clinic este mai dificil, copiii pot să nu prezinte simptome deși au leziuni cerebrale, iar fracturile de scalp pot apărea chiar în cazul unui traumatism minor).
!!! SEMNALE DE ALARMĂ sau când trebuie sa îl aduceți pe copil de urgență la medic:
-
dacă a căzut de la o înălțime de peste 1 metru / lovirea capului de un obiect contondent (contuzie) / anumite accidente rutiere sau de bicicletă (mai ales dacă nu s-a folosit echipament de protecție);
-
dacă nu plânge imediat după accident (indică pierderea conștienței);
-
* dacă este foarte somnolent sau, dimpotrivă, extrem de agitat, plânge inconsolabil, este iritabil, răspunde cu dificultate întrebărilor sau repetă frazele, merge dezorganizat, are pierderi de memorie sau de concentrare, prezintă slăbiciune musculară;
-
dacă prezintă vărsături în jet, mai ales repetitive;
-
în caz de cefalee (dureri de cap);
-
* semne ale fracturii la nivelul bazei craniului: echimoza (învinețire) periorbitală =“ochi de raton” sau în spatele urechii, scurgere de la nivelul nasului, urechii (sânge sau lichid clar);
-
* suspiciune de abuz fizic;
-
* fractură palpabilă nivelul scalpului;
-
* convulsie posttraumatică;
-
* fontanela anterioară care proemina
-
dacă prezintă tulburări vizuale: vedere încețoșată, strabism, nistagmus;
-
contuzii cerebrale repetate, chiar și minore;
-
hematom la nivelul scalpului mai ales dacă nu este frontal, dacă este extins (>3 cm) și dacă apare la copilul mic (sub 3 luni).
Medicul vă va pune întrebări despre circumstanțele accidentului, va evalua scorul Glasgow la copilul peste 2 ani (bazat pe mișcările oculare, răspunsul motor și verbal), va efectua un examen clinic amănunțit al copilului cu accent pe funcțiile neurologice și motorii și va stabili gradul de risc de leziune cerebrală (de exemplu prin algoritmul PECARN). Pe baza acestor date, fie copilul va rămâne în observație la domiciliu 48-72h , fie va necesita monitorizare și tratament intraspitalicesc.
Semnele marcate cu “*” au un risc crescut de leziune cerebrală (peste 3%) și necesită obligatoriu evaluare neurochirurgicală de urgență într-un centru specializat cu posibilitatea efectuarii imagisticii cerebrale la nevoie. La examenul computer tomograf se pot evidenția fracturi, hematoame, edem cerebral.
MĂSURI DE PRIM AJUTOR
-
VERIFICAȚI siguranța mediului pentru a evita o contuzie secundară (acasă, în mașină, la locul de joacă);
-
OBSERVAȚI dacă copilul dumneavoastră este conștient (dacă plânge imediat, răspunde când este strigat) și/sau are simptomele unui traumatism sever (semnele de alarmă anterioare);
-
Apoi verificați dacă are vreo rană deschisă, caz în care spălați zona cu un lichid antiseptic diluat cu apă călduță. Dacă apare o sângerare excesivă, aplicați presiune locală pentru 10 minute cu un material curat;
-
MONITORIZAȚI atent comportamentul copilului mai ales în primele 48-72h, în perioada de veghe, dar și în timpul somnului, fără a fi necesar să-l treziți. Poate fi util sa dormiți în aceeași cameră cu copilul pe parcursul celor 3 zile. Verificați semnele de alarmă la fiecare 2 ore și în cazul apariției vreunui semn, duceți copilul la spital;
-
La recomandarea medicului, aplicați o pungă de gheață învelita într-un material, administrați tratament antialgic (Paracetamol);
Dacă este inconștient:
!!! Nu mișcați copilul dacă este vorba despre o leziune a gâtului sau la nivelul măduvei spinării.
Strigați după ajutor, sunati la 112. Dacă prezintă vărsături sau convulsii, așezați-l în poziție laterală de siguranță pentru a evita aspirația în căile aeriene, încercând să-i țineți capul și gâtul drepte.
Impactul emoțional al accidentului poate fi suficient de puternic asupra dumneavoastră și puteți omite anumite semne de gravitate, de aceea este recomandat un consult medical chiar și în cazul traumatismelor craniene aparent minore. În urma examenului clinic general și neurologic, medicul vă va orienta spre un centru specializat neurochirurgical sau vă va oferi indicații despre ce trebuie să urmăriți la domiciliu.
În cazul în care copilul nu prezintă semne de gravitate și poate fi supravegheat la domiciliu, este recomandată:
- Odihna, hidratarea. Evitați lumina, zgomotele puternice, stimulentele cerebrale de orice fel (tabletă / calculator / telefon / alimente sau băuturi energizante), efortul fizic;
- Reluarea treptată a activităților zilnice după ce copilul nu mai prezintă simptome.
COMPLICAȚII
Un procent mic din traumatismele craniene poate determina injurie cerebrală importantă cu tulburări cognitive sau de comportament ulterioare.
Copiii și adolescenții cu contuzie cerebrală (traumatism provocat prin lovire cu un obiect dur, de exemplu cu o minge de fotbal) pot avea sechele pe termen scurt și lung, mai ales dacă revin la activitățile sportive prea devreme și/sau suferă traumatisme repetate.
În cazul unei convulsii posttraumatice, există un risc mic de epilepsie, iar în cazul fracturilor de bază de craniu complicațiile pot fi legate de pierderea auzului, modificări ale nervilor cranieni sau scurgeri ale lichidului cefalorahidian, cu risc secundar de infecție.
În unele cazuri, poate fi necesară evaluarea neuropsihologică ulterioară, cu stabilirea unui plan de recuperare individualizat.
De reținut că, din fericire, majoritatea traumatismelor craniene sunt minore și nu determină afectare cerebrală sau sechele pe termen lung.
⸙ Nu uitați că cea mai importantă măsură rămâne PREVENȚIA, de aceea este important să asigurați un mediu în care copilul dumneavoastră să poată locui și să se poată juca în siguranță, sub supravegherea unui adult (utilizați accesorii precum porțile de siguranță în apropierea scărilor, deschiderea superioară a ferestrelor/grilaj, evitați premergatorul)! În cazul practicării unor sporturi potențial periculoase (ski, ciclism, snowboard, tiroliană), echipamentul de protecție este obligatoriu. În trafic, ca pieton, copilul va fi învățat regulile de circulație și va fi însoțit de un adult, iar în mașină, scaunul auto și centura de siguranță îi pot salva viața. Dincolo de toate aceste accesorii și echipamente, esențială ramane grija și dragostea dumnevoastră manifestate printr-o supraveghere atentă și permanentă a copilului, mai ales la vârstele mici.
Sursa de informație
Uptodate.com, Complete First Aid
Echipa MedLife de Pediatrie

Trinc Sorin

Trinc Sorin
Pediatrie

Georgescu Miruna Cristina

Alege preventia si consulta medicul specialist. Fa-ti acum o programare! Dr. Tritean Ruxandra, Medic specialist pediatru
Adauga un comentariu
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!
Adresa de email nu va fi publicată.