MedLife - Hero autorecoltare probe
MedLife - Hero autorecoltare probe
Indicații recoltare probe

Află cum trebuie să te pregătești înainte de recoltarea unor probe biologice, care este cel mai bun interval de recoltare sau ce trebuie să știi legat de conduita în laboratorul de analize.

Aici regăsești toate informațiile pentru ca tu să fii mai informat și să poți să ai grijă de sănătatea ta.

Probe de sânge

Intervalele de referință pentru toate analizele de hematologie, biochimie, imunologie, examenul sumar de urină, etc. au fost stabilite în condiții bazale. De aceea este indicat ca aceste condiții bazale să fie respectate ori de câte ori se solicită efectuarea unei analize.

În cazul în care analiza solicitată de dumneavoastră prevede pregătiri speciale, acestea vă vor fi furnizate de orice recepție și Call-Center MedLife.

Se recoltează dimineața; există variații diurne importante ale multor analiți; sunt situații speciale, solicitate de medicul care va indica analiza când proba de sânge se recoltează la o anumită oră.

Se recoltează pe nemâncate (înainte de ingestia oricărui aliment solid sau lichid, altul decât apă plată sau de la robinet); o cantitate cât de mică de aliment, suc sau cafea poate duce la modificări importante pentru marea majoritate a analiților; cu o seară înainte, ultima masă nu trebuie să depășească ora 18.00 și este bine să fie cât mai frugală (nu ciorbe, mâncăruri cu sos, prăjeli, grăsimi, dulciuri concentrate, etc.).

Până la recoltare se ingeră apă plată sau de la robinet în cantitate liberă. Nerespectarea acestei condiții poate duce la modificarea “clarității” serului/plasmei sau a concentrației unor analiți, cu foarte mari erori ale rezultatelor.

MedLife - Icon atentie

Nu se recoltează după efort fizic

O serie de parametrii sunt foarte “sensibili” la efort muscular; plânsul (în special la copii), emoțiile, frica, pot influența mulți parametri.

MedLife - Icon atentie

Nu se recoltează după o noapte nedormită

Stresul acumulat în astfel de situații (petreceri sau muncă) și perturbarea ritmului circadian influențează semnificativ o serie de parametri.

MedLife - Icon atentie

Repausul sexual

Repausul sexual cu minimum 48 ore înainte de recoltare (atât la femei cât și la bărbați) și pentru bărbați minimum 7 zile de la un eventual tușeu rectal sau masaj prostatic, previn modificări extrem de importante pentru o serie de parametri chiar dacă aceștia se determină din sânge.

Atenție!

MedLife - Icon pills

În situațiile în care nu poate fi evitată luarea unui medicament înainte de recolta de sânge, acest lucru trebuie adus la cunoștință laboratorului și a medicului care interpretează analizele.

MedLife - Icon pills

Dacă urmați un tratament medicamentos de mai mult timp (chiar banalele vitamine sau energizante) anunțați acest lucru asistentei care recoltează sau recepționează probele biologice și atenționați medicul care interpretează analizele.

MedLife - Icon asistenta

După terminarea recoltării sângelui prin puncție venoasă, respectați indicațiile asistentei care a recoltat: nu îndoiți antebrațul și mențineți presiune pe locul puncției timp de 5 minute; țineți brațul întins și nu frecționați locul de unde vi s-a recoltat sânge. Nu vă îmbrăcați hainele și nu ridicați greutăți (chiar serviete sau alte bagaje de mână) decât după ce v-ați asigurat că s-a oprit sângerarea. Dacă sângerarea se prelungește peste cele 5 minute recomandate, adresați-vă asistentei.

MedLife - Icon tube

În cazul în care probele de sânge sunt recoltate în altă parte decât punctele de recoltare MedLife, trebuie să vă asigurați că vacutainerele sunt compatibile MedLife și condițiile preanalitice pentru analizele solicitate sunt respectate. Pentru acest lucru solicitați informații din laborator.

Pentru recoltarea unor paneluri de analize precum TRIPLU-TEST, BI-TEST, CVADRUPLU-TEST scor FRAMINGHAM, screening pentru sindromul de hipercoagulabilitate precum și pentru analize de genetică:

Se va primi de la recepție un chestionar / formular pe care sunteți rugați să îl completați.

Acest lucru este necesar atât pentru elaborarea unor interpretări solicitate de dvs. cât și pentru o mai bună corelare a rezultatelor obținute.

Probe de urină

Examenul sumar de urină se efectuează din prima urină de dimineață recoltată într-un recipient tip “eprubetă” luat în prealabil de la laborator / punct de recoltare.

 

Atenție!

Nu utilizați recipiente din gospodărie; oricât de bine le-ați spăla tot există riscul să rămână urme de substanțe care să altereze rezultatul analizei.

 

Determinări cantitative din urină

Determinări cantitative din urină (glucoză, uree, creatinină, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, proteine, acid uric, clearence la cratinină, etc) se efectuează dintr-un eșantion din urină din 24 de ore. Pentru acest lucru se procedează în felul următor:

MedLife - Icon hemoragii

Prima urină de dimineață se aruncă.

MedLife - Icon recipient

Toată urina de peste zi și de peste noapte se adună într-un recipient curat, cu capac, cu volum de minim 2 litri și care se ține la întuneric.

MedLife - Icon recipient

Urina de a doua zi dimineața se adaugă peste urina strânsă în recipient.

MedLife - Icon note

Se citește volumul total de urină și se notează (este bine ca recipientul să fie gradat din 100 în 100 de mililitri pentru a se putea măsura în final cantitatea totală de urină).

MedLife - Icon recoltare

Din recipient se decantează o cantitate de urină (cca 10 ml) în eprubeta luată în prealabil de la laborator, după ce se omogenizează bine întreaga cantitate de urină.

MedLife - Icon eprubeta note

Pe eprubetă se notează volumul total de urină strâns în 24 de ore.

Microalbuminuria, amilazuria sau orice altă analiză ce se efectuează din « urina spot »: pentru această examinare se recomandă recoltarea unui eșantion de urină din a doua emisie de urină din ziua respectivă; urina se recoltează într-o eprubetă obținută de la laborator similară celei pentru sumarul de urină sau într-un recipient tip « urocultor ».

Urocultura se recoltează urmându-se strict indicațiile de mai jos:

MedLife - Icon wash

Înainte de micțiune se efectuează o toaletă riguroasă a regiunii urogenitale cu apă și săpun (nu se utilizează substanțe sau soluții dezinfectante sau ceaiuri de plante) și ștergerea cu un prosop curat.

MedLife - Icon recoltare

La bărbați se retractează prepuţul pentru a decalota complet glandul care se spală cu apă şi săpun și apoi menţinând în continuare glandul decalotat, se recoltează proba de urină.

MedLife - Icon eprubeta tampon

La femei, pentru a evita contaminarea probei cu secreţii vaginale în exces, sau cu sânge în timpul ciclului menstrual, se recomandă folosirea unui tampon intravaginal. Pentru urocultură se foloseşte un recipient care se deschide doar în momentul recoltării probei. Se va evita atingerea recipientului în interior sau de zona genitală.

MedLife - Icon recipient 20ml

Se recoltează o cantitate de aprox. 10-20 ml din jetul mijlociu direct în recipientul steril luat în prealabil de la laborator (primul jet se lasă să curgă în toaletă).

MedLife - Icon capac

Recipientul de recoltă (urocultorul) se deschide înainte de micțiune iar capacul acestuia se pune cu gura în sus pe o suprafață curată pe perioada recoltării; la sfârșitul recoltării capacul se înfiletează strâns pentru a evita atât scurgerea urinii cât și eventuala ei contaminare.

MedLife - Icon eprubeta swab

În cazul în care se utilizează un recoltor tip URI SWAB se procedează în felul următor: după efectuarea toaletei locale se scoate capacul recipientului la care este atașat pe tijă un burete special. Pe acest burete se lasă să curgă urină din jetul mijlociu. După îmbibarea buretelui cu urină, acesta se introduce în tubul respectiv și se înșurubează capacul etanș.

Se recomandă ca recoltarea urinii pentru urocultură să se efectueze înainte de începerea unui tratament cu antibiotic. Dacă recoltarea se realizează sub tratament antibiotic vă rugăm să precizați antibioticul utilizat. Pentru verificarea eficacității terapiei cu antibiotic, urina se va colecta după minim 5 zile de la ultima doză administrată.

După recoltare, probele se păstrează la temperatura camerei (18-25°C) şi vor fi aduse la laborator în cel mult 2 ore. În situaţia în care transportul către laborator nu se poate efectua în două ore, proba îşi menţine stabilitatea refrigerată (4°C) pentru maxim 24 ore.

MedLife - imagine probe urina

Urina pentru Proba Addis minutat

se recoltează urmându-se strict indicațiile de mai jos:

MedLife - Icon hemoragii

Prima urină de dimineață se aruncă.

MedLife - Icon drink

Se ingeră o cantitate de 250 ml apă (plată sau de robinet).

MedLife - Icon 3h

Se colectează urina emisă în timp de exact 3 ore de la ingestia apei; colectarea se face într-un recipient curat și uscat.

MedLife - Icon pacient

Pe perioada colectării urinei se recomandă repaus la pat; se evită obligatoriu efortul fizic de orice grad.

MedLife - Icon recipient masura

După terminarea perioadei de 3 ore, se măsoară cantitatea de urină colectată; volumul se notează.

MedLife - Icon urocultor

Din această urină, după omogenizare prin rotirea blândă a recipientului, se decantează un eșantion de cca 20 ml într-un recipient tip « urocultor ».

Se aduce imediat la laborator evitându-se expunerea la temperaturi extreme pe parcursul transportului.

Materiale fecale

Examenul coproparazitologic

Pentru examenul coproparazitologic se recoltează fragmente de materii fecale cu aspect deosebit (cu mucozități, striuri de sânge, părți mai moi, etc.) cât se pot lua cu lingurița recoltorului (se utilizează coprorecoltoare fără mediu și cu lingurița atașată de capac, procurate de la laborator); dacă nu se poate aduce proba la laborator imediat, se păstrează bine închisă, la rece, maxim 24 ore. Deoarece unii paraziți nu elimină ouă, chisti sau larve în mod continuu, este bine ca examinarea să se repete de trei ori la interval de 4-5 zile.

MedLife - imagine materiale fecale

Coprocultură

Pentru coprocultură se utilizează coprorecoltoare cu mediu de transport procurate de la laborator sau din comerț; în cazul recipientelor procurate din comerț (farmacii) vă rugăm să verificați termenul de valabilitate.

Recoltarea se efectuează obligatoriu înainte de începerea unui tratament antibiotic; în cazul în care cultura este pentru controlul eficienței terapiei antibiotice, se respectă un interval de 7 zile de la ultima doză de antibiotic:

MedLife - Icon atentie

Se alege o porțiune reprezentativă din materiile fecale cât încape în lingurița coprorecoltorului.

MedLife - Icon atentie

Se introduce în mediul din coprorecoltor și se amestecă cu acesta (pentru a permite conservarea germenilor până la momentul prelucrării în laborator).

MedLife - Icon atentie

Recipientul se menține la temperatura camerei până la predarea în laborator, dar nu mai mult de 24 ore.

Proba de digestie

Pentru proba de digestie se respectă indicațiile legate de regimul alimentar furnizate de medicul care prescrie analiza; se recoltează în coprorecoltor fără mediu.

Determinare antigen

Pentru determinarea antigenului Giardia, Helicobacter pylori, Rotavirus-Adenovirus, Ag Campylobacter, Norovirus, Clostridium difficile toxina A/B, Verotoxina (Shiga-like) EHEC, se recoltează în coprorecoltoare fără mediu. Proba se aduce în laborator în aceeași zi; dacă acest lucru nu este posibil se păstrează maximum 24 de ore la 2 – 8°C.

Ex. macroscopic parazit intestinal

În vederea examinării elementelor parazitare vizibile cu ochiul liber, se procedează în felul următor: se aleg din materiile fecale acele elemente suspecte a fi de natură parazitară avându-se grijă să fie contaminate cu cât mai puține materii fecale. Se pun într-un coprorecoltor fără mediu de transport. Se recomandă ca în situația în care aducerea recipientului la laborator depășește 2 ore să se adauge peste elemente alese 0.5 – 1 ml ser fiziologic.

Hemoragii oculte

Pentru determinarea hemoragiilor oculte se recoltează materii fecale în coprorecoltor fără mediu. Proba se pastrează maxim 24 ore la 2-8°C. Laboratorul MedLife Grivița lucrează această analiză prin metoda imunologică, ca urmare nu sunt necesare restricții alimentare sau medicamentoase pentru a evita interferențele; se recomandă oprirea cu 48 de ore înainte a ingestiei de alcool, aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene pentru a evita sângerări cauzate de consumul acestora. În cazul în care metoda utilizată nu este imunologică medicamente sau suplimenți alimentari care conțin fier sau vitamina C pot modifica rezultatele analizei; de asemenea se întrerupe cu 48 de ore ingestia de carne roșie, hrean, broccoli, conopidă, ficat, ridichi, banane.

 

Recoltarea Amprentei anale

Pentru recoltarea Amprentei anale în vederea evidențierii ouălor de Enterobius vermicularis (oxiuri): recoltarea se face obligatoriu dimineață, imediat la trezire, înainte de defecare sau toaleta perianală. Mod de recoltare: La capătul unei baghete de sticlă se atașează o bandă de scotch cu partea adezivă (lipicioasă) la exterior. Se introduce capătul astfel pregătit în anus, cca 2 mm și se rotește ușor. După recoltare, banda adezivă se lipește pe o lamă de microscop curată (cu partea adezivă lipită de suprafața lamei); se evită formarea de bule de aer la lipirea scotch-ului de lamă.

Scotchul cu care se recoltează amprenta anală să fie transparent. Proba se aduce în laborator în aceeași zi.

Exsudatul faringian, nazal, otic, conjunctival

Se recoltează de preferință la cabinet ORL / Oftalologie pentru ca medicul să exploreze zona și să poată recolta direct din leziune.

 

Exsudatul faringian

Pentru exsudatul faringian recoltarea se face dimineața înainte de ingestia oricărui aliment solid sau lichid și înainte de a se efectua igiena gurii (periajul, pasta de dinți, apa de gură pot modifica flora bacteriană de la nivelul faringelui). Dacă acest lucru nu se poate realiza, exsudatul faringian se poate recolta după minimum 2 ore de la ingestia de alimente sau efectuarea igienei bucale. Este exclus fumatul sau consumul de gumă de mestecat.

MedLife - imagine exsudat faringian

Atenție!

MedLife - Icon atentie

Recoltarea se efectuează obligatoriu înainte de începerea unui tratament antibiotic sau local; în cazul în care cultura este pentru controlul eficienței terapiei antibiotice, se respectă un interval de 7 zile de la ultima doză de antibiotic.

MedLife - Icon atentie

Proba se păstrează în mediu de transport Amies. Este recomandat ca proba recoltată să se aducă imediat la laborator; dacă acest lucru nu este posibil, poate fi păstrat 24 de ore la temperatura camerei.

Secrețiile genitale

Secreția vaginală

se recoltează la cabinetul de ginecologie / urologie:

MedLife - Icon 48h

După minimum 48 de ore de la ultimul contact sexual, lavaj intravaginal sau tratament local intravaginal.

MedLife - Icon medicament

Pentru cultură, recoltarea se efectuează obligatoriu înainte de începerea unui tratament antibiotic; în cazul în care cultura este pentru controlul eficienței terapiei antibiotice, se respectă un interval de 7 zile de la ultima doză de antibiotic.

MedLife - Icon 24h

Proba se păstrează în mediu de transport Amies. Este recomandat că proba recoltată să se aducă imediat la laborator; dacă acest lucru nu este posibil, poate fi păstrat 24 de ore la temperatura camerei.

Secreția uretrală

se recoltează:

MedLife - Icon 24h

După minimum 24 de ore de la ultimul contact sexual, înainte de micțiune sau la minimum 2 ore după ultima micțiune.

MedLife - Icon medicament

Recoltarea se efectuează obligatoriu înainte de începerea unui tratament antibiotic; în cazul în care cultura este pentru controlul eficienței terapiei antibiotice, se respectă un interval de 7 zile de la ultima doză de antibiotic.

MedLife - Icon 24h

Proba se păstrează în mediu de transport Amies. Este recomandat ca proba recoltată să se aducă imediat la laborator; dacă acest lucru nu este posibil, poate fi păstrat 24 de ore la temperatura camerei.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.