Banner Antigen Giardia (Ag Giardia)

Antigen Giardia (Ag Giardia)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Giardia lamblia este un patogen, un protozoar intestinal care provoacă giardioza, o boală diareică. Giardia se regăsește sub formă vegetativă sau chistică și se localizează în intestinul subțire, mai ales la nivelul duodenului. Parazitul ajunge în organism prin apă sau alimente contaminate. Nerespectarea regulilor de igienă reprezintă un factor important în contractarea acestui patogen. În țările în curs de dezvoltare, aproximativ 25% din populație ajunge să ia contact cu acest parazit, iar în țările sărace infecțiile pot ajunge la un procent de aproape 100% din populație. Pentru țările industrializate procentul nu trece de 10%.

Infecția cu Giardia lamblia nu determină întotdeauna simptome, de aceea prezența antigenului specific poate fi regasită și în cazul pacienților la care nu există alte indicii clinice.

La pacienții care suferă de malnutriție, fibroză chistică sau care au sistemul imunitar compromis, prezența patogenului reprezintă o provocare pentru organism și poate avea efecte serioase. În cazul lor, de cele mai multe ori, pentru tratamentul infecției este necesară spitalizarea.

Perioada de incubație a parazitului ajunge și până la 42 de zile, iar pacientul infectat este posibil să nu aibă deloc simptome. Dacă există simptome, de cele mai multe ori acestea sunt reprezentate prin diaree acută sau cronică. De obicei, semnele și simptomele infecției apar la 1-3 săptămâni de la contactul infectant iar atenuarea lor cu tratamentul potrivit poate dura de la 2 la 6 săptămâni.

Probă Antigen Giardia (Ag Giardia)  Medlife

Când este recomandată analiza Ag Giardia

Cei mai predispuși la o astfel de infecție sunt copiii, de aceea determinarea Ag Giardia este recomandată în cazul lor la primele semne că ar putea avea un astfel de parazit: scaune apoase, diaree, deshidratare, în unele situații și constipație.

Simptomele la adulți sunt similare, iar pe lista lor se mai adaugă:

  • Febră;
  • Dureri abdominale, balonare, crampe;
  • Stare de oboseală;
  • Arsuri gastrice, indigestie;
  • Pierderea apetitului și scăderea în greutate;
  • Greață;
  • O senzație de rău generalizată în întregul corp.

În cele mai multe cazuri, scaunele persoanelor la care Ag Giardia este prezent devin deschise la culoare, cu aspect gras, unsuros.

Ag Giardia este determinat cel mai frecvent în timpul verii, o posibilă explicație fiind aceea că în perioada caldă petrecem mai mult timp în aer liber unde parazitul se regăsește. Deși au și animalele infecții cu acest parazit, omul îl ia prin apă și gheață infestate sau din alimente, nu din interacțiunea cu animalele.

Procedura recoltare

Determinarea Ag Giardia nu necesită pregătiri speciale. Se realizează dintr-o probă recoltată din materiile fecale.

Materiile fecale pentru testul Ag Giardia se recoltează de pacient într-un recipient special, steril, de unică folosință. Recoltarea se face dintr-o probă emisă spontan. Se alege o porțiune reprezentativă (cu mucozități, striuri de sânge, consistență mai moale etc.) și se ia o cantitate cât încape în lingurița coprorecoltorului. Este recomandat să fie recoltată o porțiune de mărimea unei alune din trei zone diferite ale bolului fecal.

Proba pentru Ag Giardia poate fi recoltată din materiile fecale emise spontan în orice moment al zilei. Analiza se execută din materii fecale proaspăt emise. Până la aducerea probei la laborator, aceasta se va păstra la 2-8°C.

Interpretare rezultate

Rezultatul determinării Ag Giardia se prezintă ca negativ sau pozitiv.

O determinare de laborator care indică Ag Giardia pozitiv arată că parazitul a fost identificat în organism, iar cea care indică Ag Giardia negativ arată că parazitul nu a fost identificat dar nu exclude existența lui.

Identificarea Ag Giardia nu exclude posibilitatea ca în organism să existe și alți agenți patogeni care pot fi determinaţi prin alte analize specifice de laborator. Metoda imunologică de depistare a antigenului Giardia detectează și chisturile distruse, avantaj față de metoda microscopică ce poate detecta numai chisturi intacte.

În cazul în care determinarea a indicat prezența Ag Giardia, medicul este cel care poate decide cea mai eficientă schemă de tratament.

Interferențe și limite

Un rezultat negativ nu exclude prezența Ag Giardia pentru că eliminarea chisturilor nu este făcută constant. De aceea, dacă există semne clinice, medicul poate recomanda repetarea analizei sau alte investigații, cum ar fi endoscopia.

În acest moment nu există tratament preventiv pentru o astfel de infecție. Astfel, pentru a evita acest parazit, este recomandat să păstrăm măsurile de igienă permanent, să bem doar apă din surse sigure, să spălăm alimentele pe care le consumăm crude. Părinții sunt expuși la astfel de infecții atunci când schimbă scutecele copiilor, de aceea li se recomandă și lor o atenție specială. La piscină, din apă infectată sau prin folosirea spațiilor comune, probabilitatea de a contracta infecția crește, motiv pentru care și în astfel de spații se recomandă o igienă individuală strictă.

O serie de studii au indicat faptul că infecția cu Giardia lamblia poate duce, la anumiți pacienți, la intoleranță la lactoză, afecţiune care nu dispare nici după administrarea tratamentului și eliminarea parazitului din organism.

În cazul copiilor cu vârste mici, deshidratarea poate fi o consecință severă în cazul în care parazitul Giardia lamblia este prezent în organism. În cazul lor, infectarea poate duce chiar la malnutriție, ceea ce implică ulterior o dezvoltare fizică și psihică problematică.

Bibliografie

  1. DuPont, Herbert L. “Giardia: Both a Harmless Commensal and a Devastating Pathogen.” Journal of Clinical Investigation, vol. 123, no. 6, 24 May 2013, pp. 2352–2354, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1172/jci69932
  2. Gardner, Timothy B., and David R. Hill. “Treatment of Giardiasis.” Clinical Microbiology Reviews, vol. 14, no. 1, Jan. 2001, pp. 114–128, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1128/cmr.14.1.114-128.2001
  3. Halliez, Marie CM. “Extra-Intestinal and Long Term Consequences of Giardia Duodenalis Infections.” World Journal of Gastroenterology, vol. 19, no. 47, 2013, p. 8974, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.3748/wjg.v19.i47.8974

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu