Medical Updates

14 Decembrie 2020

Premiera la MedLife - By-Pass gastric pentru obezitate morbida

Operatia bariatrica By-Pass gastric reprezinta alaturi de Gastric Sleeve modalitatea radicala de lupta impotriva obezitatii morbide.

Gastric Bypass este indicata la pacientii cu:

  • index de masa corporala cuprins intre 40 si 50
  • boala de reflux gastro-esofagian severa
  • diabet zaharat necontrolabil prin metode standard medicamentoase
  • tulburari de alimentatie severe
  • recastig ponderal dupa Gastric Sleeve sau Vertical Banded Gastroplasty.

Echipa coordonată de dr. Şerban Vasile, medic primar chirurgie generală, din cadrul Life Memorial Hospital, a realizat în premieră și cu succes o operaţie de bypass gastric pe cale laparoscopică, la o pacientă care suferea de obezitate morbidă recidivata.

Pacienta, în vârstă de 37 de ani s-a prezentat in clinica noastra cu obezitate morbida (greutate de 100 kg la o  inaltime de 1,59 m, IMC 40) prin recastig ponderal dupa o prima interventie bariatrica  - gastric sleeve -  efectuata in 2009.  În urma investigațiilor preoperatorii complete, nu s-au descoperit probleme majore de sănătate, cu excepția obezității. Examenele imagistice au evidentiat un stomac post gastric sleeve cu aspect cvasinormal, nedilatat. Pacienta a recunoscut că nu se poate abține de la a consuma dulciuri, recâștigul ponderal fiind cauzat de această deviație a comportamentului alimentar. Avea, deci, toate indicațiile unui nou procedeu bariatric, operatia Gastric Bypass fiind solutia terapeutica optima.

Aceasta interventie efectuata pe cale laparoscopica si a durat cca 3 ore. Ea a constat in sectionarea tubului gastric in portiunea superioara cu prezervarea unui rezervor gastric de cca 25-30 ml. La acest rezervor a fost anastomozata o ansa intestinala exclusa in “Y a la Roux”.  În acest fel, pacienții pot consuma cantități relativ mari de mâncare, fără ca principiile alimentare să se absoarbă în totalitate. Astfel, pierderea în greutate se obține în urma unui proces combinat restrictiv și malabsortiv.

Spitalizarea a fost standard de 3 zile cu o evolutie favorabila, fara complicatii. Dupa externare pacienta si-a reluat alimentatia progresiv trecand prin etapele de lichide, semisolide si alimente solide in cca 3 saptamani. La controlul de 1 luna postoperator pacienta pierduse deja 10 kg, depasind astfel  media lunara initiala  de scadere ponderala pentru procedeul descris. Ulterior a ajuns sub supravegherea medicului nutritionist pentru optimizarea alimentatiei si monitorizarea starii de sanatate.

In Departamentul de Chirurgie Metabolica si a Obezitatii din cadrul Life Memorial Hospital Medlife Bucuresti au fost rezolvate cu succes 130 de interventii pentru obezitate morbida, 128 operatii Gastric Sleve din care doua efectuate dupa inel gastric si 2 operatii Gastric Bypass, cu o rata “0” a complicatiilor majore postoperatorii. Nu a fost inregistrat nici un caz de recastig ponderal iar in cazul pacientilor cu comorbiditati asociate (diabet zaharat, hipertensiune, dislipidemie) rata de remisie completa a acestor afectiuni a fost  de peste 90%.

Echipa Medicala:

  • Dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală
    Coordonator al Departamentului de Chirurgie Metabolica si a Obezitatii
  • Dr. Mircea Lică, medic specialist chirurgie generală
  • Dr. Diana Toma, medic primar anestezie-terapie intensivă

 Echipa MedLife de Chirurgie Generala

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.