Împreună punem umărul pentru a sprijini victimele abuzurilor sexuale

GRIJĂ
Împreună punem umărul pentru a sprijini victimele abuzurilor sexuale

Ne-am asumat angajamentul de a fi un partener de încredere al societății și continuăm să sprijinim inițiative care demonstrează grija noastră pentru comunitate, pentru categoriile vulnerabile din România.

În acest sens, ne-am parteneriat cu Asociația pentru Evaluarea Validităţii Declaraţiilor în Abuzul Sexual pentru a susține pregătirea specializată a psihologilor care asistă copiii ce sunt victime ale abuzurilor sexuale în cadrul unui program educațional cu două module dedicate.

În România, aproximativ 85% dintre sesizările privind infracțiunile sexuale împotriva copiilor se clasează, principala cauză fiind faptul că autoritățile nu pot recunoaște adevărul din mărturiile victimelor. Studiile de specialitate arată că majoritatea acuzațiilor făcute de copii sunt adevărate. Astfel, credibilitatea declarației copilului este crucială pentru investigarea infracțiunilor sexuale comise asupra minorilor.

Investim în pregătirea psihologilor din România pentru a asista victimele abuzurilor sexuale

Programul co-finanțat de MedLife este alcătuit din două module – un workshop dedicat formării psihologilor în tehnica de evaluare a credibilității declarațiilor date de copii care au fost victime ale unor infracțiuni sexuale - Statement Validity Assessment (SVA), respectiv un modul care are scop pregătirea psihologilor și procurorilor în cea mai utilizată tehnică de audiere a acestor beneficiari - protocolul N.I.C.H.D (National Institute for Child Health and Development).

Primul workshop a avut loc în perioada 12 – 15 septembrie, modul la care au participat trei psihologi clinicieni și psihoterapeuți din cadrul MindCare - Centrul de Excelență MedLife în Psihiatrie și Psihoterapie.

Statement Validity Assement este cel mai utilizat instrument de evaluare a veridicităţii conţinuturilor verbale și este menit să determine credibilitatea mărturiilor copiilor în procese de abuz sexual. Acest tip de expertiză psihologică este folosită în țări ca Germania, Suedia, Olanda și Norvegia.

O metodă unică și inovatoare pentru sistemul judiciar din România, tehnica SVA poate contribui la îmbunătățirea instrumentelor care sunt utilizate în țara noastră pentru a veni în sprijinul victimelor minore ale abuzurilor sexuale.

MedLife continuă demersurile pentru sprijinirea comunităților vulnerabile din România

Traumatizarea sexuală a copiilor este un fenomen real pe care MedLife, în calitate de investitor în comunitatea locală, și-a propus să îl combată prin sprijinirea de acțiuni și programe dedicate actorilor sociali care vin în ajutorarea victimelor abuzurilor sexuale: procurori, psihologi, părinţi sau profesori.

Ca partener de încredere al societății, prin sprijinirea acestor initiative, ne asumăm responsabilitatea de a răspunde problemelor și nevoilor grupurilor vulnerabile, din grijă față de comunitate.