Nadia Comăneci, ambasador al Încrederii în RoMâine: „Cred în fiecare sportiv român care își dorește să facă performanță”

ÎNCREDERE
Editorial credit Kathy Hutchins - Shutterstock.com

Nadia Comăneci, ambasador al Încrederii în RoMâine: „Cred în fiecare sportiv român care își dorește să facă performanță”

Credit foto Kathy Hutchins

Simbolul excelenței în gimnastica mondială, Nadia Comăneci, este ambasador al valorii Încredere în demersul RoMâine. Indiferent cum am încerca să descriem notorietatea Nadiei, primele cuvinte sunt legate de performanțele sportive unice în lume și de modul în care continuă să încurajeze noile generații de sportivi, să le potențeze încrederea în propriile forțe și să inspire oamenii să practice cu pasiune orice fel de mișcare.

Oriunde în lume, Nadia Comăneci adaugă măreție, respect și recunoaștere în conștiința tuturor celor care vor să afle mai multe despre România. Iar noi, românii, nu avem cum să nu o iubim pe Nadia, indiferent din ce generație facem parte. Zâmbetul cald și luminos, felul său deschis și generos, energia pozitivă și încrederea totală în talentul tinerilor sportivi o țin pe Nadia aproape de sufletul nostru, al românilor de pretutindeni.

Prima gimnastă din lume care a luat o notă de 10 „absolut” la o competiție olimpică își dăruiește necondiționat timpul, atenția și sprijinul necesar persoanelor vulnerabile, fiind implicată constant în numeroase acțiuni cu scop umanitar. În România a înființat Fundația Nadia Comăneci, prin care încurajează și sprijină performanța în sport și în alte activități, dezvoltarea educațională și profesională, precum și calitatea vieții și a familiei. Din postura de ambasador al Încrederii, Nadia ne dezvăluie ce înseamnă pentru ea această valoare, ce o bucură în acest moment al vieții și cum reușește să se mențină în formă.

În copilărie, în cine aveai cea mai mare încredere? Cine te susținea necondiționat și te încuraja permanent?

Când eram mică, aveam cea mai mare încredere în familia mea, în mama, în tata. Am fost o familia unită, eu și fratele meu am beneficiat mereu de susținerea părinților noștri. Ulterior, la școală și la antrenamente, am învățat să am încredere în profesori și în antrenori, și, la un moment dat, chiar în colegele mele de echipă.

Ce ai simțit în momentul în care ai intrat pentru prima dată în sala de gimnastică? Și cum percepi acum sala în care vezi zilnic numeroși copii care practică gimnastică?

Fiind o fire energică și încântată de echipamentele din sala de la Onești – acum știu că era o sală mică, cu echipamente rudimentare – eram foarte fericită că pot să sar, să mă rostogolesc, să mă cațăr, și nu în copaci sau pe garduri. Sala de gimnastică a devenit rapid centrul universului meu.

Acum mă bucur când văd copii care vin la gimnastică și practică un sport atât de frumos, sportul meu de suflet. Este atât de emoționant să îi vezi pe cei mici, care vin pentru prima dată la sală, absolut fascinați de tot ceea ce văd. E adevărat că acum avem o sală frumoasă, colorată, care îi atrage imediat pe copii și îi îmbie să se bucure de mișcare și distracție. Aproape fără să-și dea seama, învață, prind curaj, descoperă că pot, vor mai mult și ajung la performanță.

Ce se întâmplă în mintea unui sportiv atunci când iese pe primul loc într-o competiție majoră, după mii de ore de antrenament?

O satisfacție foarte mare! Pentru că este rezultatul muncii asidue, al concentrării, e împlinirea unei dorințe pentru care a depus mult efort. Mulți dintre noi am trăit acest sentiment sub diferite forme, în sport, educație sau în alte activități. Cred că fiecare trăiește acel moment în felul său, dar cu siguranță îți oferă mai multă încredere în tine, în ceea ce poți realiza.

Ai decis să părăsești România cu încredere atunci când ai pășit către libertatea pe care mulți români o visau înainte de Revoluție. Cum vezi relația între Încredere și Viitor?

Atunci când lucrezi foarte mult, când depui efort să înveți un anumit lucru, să-l faci cât mai bine, mai ales când reușești să ajungi la ceea ce ți-ai propus, când încep să vină rezultatele, capeți mai multă încredere în abilitățile și forțele tale, dar și în posibilitatea de a te bucura de un viitor mai bun.

Cum ai defini Încrederea, atât ca gest de excepție, cât și ca fapte zilnice, exprimate prin gesturi mici?

Încrederea vine, în general, așa cum am mai spus, din lucrurile făcute zi de zi, iar când reușești să le duci la bun sfârșit, începi să ai încredere că ai capacitatea de a reuși, să ai încredere în cei de lângă tine și în faptul că, atunci când vei avea nevoie de un sprijin, aceștia vor fi alături de tine.

Care e cea mai mare dovadă de încredere pe care ți-a dat-o cineva vreodată?

Îmi amintesc că atunci când făceam gimnastică, când concuram la paralele, fiecare dintre noi își ajuta colega de echipă care urma să intre în competiție. Învățam să pregătim aparatul din timpul antrenamentelor și aveam încredere totală în colegele noastre, că vor regla la milimetru distanțele dintre bare și că vor da cu pudră de magneziu pe fiecare bară. Aceste pregătiri realizate perfect îți permiteau să ai un exercițiu foarte bun. În schimb, orice eroare de reglare sau de aplicare a unei cantități necorespunzătoare de pudră de magneziu pe bară ar fi echivalat cu riscul unei greșeli.

Ai inspirat și ai dat încredere tuturor generațiilor de sportivi. Dincolo de acel 10 perfect, care apare în mintea fiecărui copil care iubește gimnastica, ce le-ai spune micuților care pășesc acum în sala de sport? De ce e atât de important să facă mișcare?

Sportul are numeroase beneficii pentru copiii și adulții care fac mișcare. Sportul contribuie nu doar la dezvoltarea fizică, ci și la dezvoltarea intelectuală și chiar emoțională. Sportul te învață să fii disciplinat, să ai încredere în forțele proprii, să te ridici de fiecare dată când cazi, să nu renunți la visul tău. S-a dovedit că acei copii care fac sport se concentrează mai bine la școală, învață mai bine, au încredere în ceea ce vor, își pot seta niște țeluri și muncesc pentru atingerea lor.

Pe copii îi atragi destul de ușor spre sport prin joc, prin activități recreative și distractive; cei mai mulți copii sunt foarte deschiși spre mișcare, intră rapid în acest joc. Important e ca noi, adulții, să conștientizăm importanța mișcării, a sportului, și să-i îndrumăm pe cei mici să facă mișcare. Apoi totul vine oarecum de la sine – copiii îndrăgesc sportul în timp, capătă încredere în ceea ce au învățat și vor mai mult, vor să fie mai buni și își doresc performanță.

Ce sportiv român privești acum cu încredere și de ce?

Cred în fiecare sportiv român, din orice disciplină, care dovedește că își dorește să facă performanță. Am mare încredere în noua generație de gimnaști, atât băieți, cât și fete, ale căror rezultate promit să readucă gimnastica românească pe podiumurile mondiale și olimpice. Sportul românesc dă semne că redevine un bun ambasador al țării noastre la nivel internațional. Să ne uităm, spre exemplu, la tânărul înotător David Popovici.

Încrederea acordată de antrenorii și coordonatorii Federației Române de Natație și Pentatlon Modern l-a ajutat să obțină rezultate foarte bune. David Popovici dă dovadă de foarte multă încredere în forțele sale ori de câte ori intră în bazin și este evident că a beneficiat de multă încredere din partea celor din jurul său, ceea ce l-a ajutat să ajungă la nivelul la care este astăzi.

Țin minte că acum câțiva ani, când am fost în țară, am fost rugată să particip la un concurs de înot și să-i premiez pe câștigători, printre care se afla și David. Atunci l-am remarcat pe actualul campion mondial și european.

Ce alte pasiuni au intervenit în viața ta? Ce te bucură și te relaxează în acest moment al vieții?

Gimnastica a rămas marea pasiune în viața mea. Mă bucur acum când pot transmite din dragostea pentru acest sport tinerilor, generațiilor viitoare de campioni. Am rămas aproape de lumea gimnasticii și a sportului, în general. Îmi place să promovez sportul și mișcarea. Cred că e important ca orice om, la orice vârstă, să facă sport și mișcare, pentru că sportul te ajută să-ți menții corpul în formă, sănătos, și mintea organizată, să fii încrezător în propriile forțe, să fii optimist.

Sunt un puternic promotor al mișcării, în general, și îmi place să le încurajez pe femei să rămână active, să-și găsească un tip de mișcare fizică preferată pe care să o practice, pentru sănătatea lor fizică, psihică și emoțională.

De ce crezi că e util transferul de Încredere? Sau, altfel spus, de ce e important să nu uităm să investim Încredere în oamenii, în situațiile și în posibilitățile în care credem?

Încrederea este un sentiment pe care îl învățăm de mici. Vorbim de încrederea pe care ți-o dau părinții să faci primii pași, să rostești primele cuvinte, să descoperi lucruri noi. Mai târziu, de încrederea pe care profesorii ne-o acordă să învățăm lucruri noi, să descoperim informații din diferite domenii, să ne descoperim talentele și abilitățile.

Încrederea insuflată de cei din jur, de cei mari, ne învață practic să avem încredere în noi, ne dă putere, ne împinge spre noi trepte de descoperire și dezvoltare. Este responsabilitatea adulților să insufle încredere, iar când lanțul se pierde, dispare încrederea și este foarte greu de recuperat.

Poate sportul să inspire Încredere unei națiuni? Cum ar putea face asta?

Nu e suficient doar sportul să ofere încredere unei națiuni, dar în mod cert rezultatele obținute de sportivi ne fac să fim mai uniți, mai mândri că facem parte din națiunea în care ne-am născut. Sportul este domeniul cu cea mai mare vizibilitate, iar sportivii cu rezultate devin rapid un model, o inspirație.

Totodată, suntem mai încrezători să călătorim în alte țări atunci când descoperim că, fiind întrebați de țara de origine, străinii ne asociază imediat cu nume precum Hagi, Ilie, Halep sau Popovici, nume care fac cinste țării noastre și cu care ne mândrim oriunde în lume.

Propriile forțe de recuperare a organismului, extraordinara pricepere a medicilor și tehnologia viitorului în medicină ne dau încrederea că un control medical efectuat la timp ne poate salva viața. Ce mesaj de încurajare pentru toate femeile îți vine în minte, acum, în luna octombrie, o lună dedicată conștientizării și prevenirii cancerului de sân?

Ca sportiv, am beneficiat de atenția antrenorilor și medicilor, care s-au îngrijit de sănătatea mea, ceea ce m-a ajutat să reușesc să intru mereu în competiții în formă maximă. Nu vorbim de accidentări, inevitabile uneori. Și acum sunt foarte atentă cu sănătatea mea, practic sport zilnic și, totodată, îmi fac periodic analize. Astfel reușesc să rămân în formă, să fiu activă, să am încredere în forțele mele.

O femeie are mai multe roluri, poate fi și mamă, și soție, și chiar femeie de afaceri. Se spune că o femeie care are grijă de sănătatea ei poate avea grijă cu adevărat și de sănătatea familiei. Este important să mergem la doctor, pentru a depista din timp riscul apariției unei boli, inclusiv cancer de sân.

Dintotdeauna ai ales să faci mult bine pentru copiii defavorizați și pentru bătrânii neajutorați. De unde a pornit această chemare către caritate? Ce simți când afli poveștile unor oameni al căror destin l-ai schimbat pentru totdeauna în bine?

Credința noastră ne învață să ne gândim la cei mai puțin favorizați decât noi. În timp mi-am dat seama că numele meu, performanța mea pot inspira oameni și le poate aduce încredere în forțele lor, în capacitatea de a trece mai departe peste momentele grele. Am învățat totodată că, atunci când îți este greu, trebuie să ai alături oameni în care ai încredere, care să te ajute să-ți recapeți încrederea să mergi mai departe.

Tu ești ambasador al Încrederii în RoMâine. David Popovici este ambasador al Speranței. Melania Medeleanu, ambasador al Grijii. De ce consideri că e util să avem un loc, o platformă online, așa cum este RoMâine, în care să găsim povești centrate pe valori, din diferite perspective?

Toți avem nevoie de modele să ne inspire, să prindem curaj, să reușim. Fiecare are însă nevoi diferite, poate sunt persoane care au nevoie de mai multă încredere, iar alții de mai multe dovezi de grijă, și poate că sunt și oameni care și-au pierdut speranța. Fiecare își poate lua, deci, din platformă acea parte de care are nevoie, acea poveste care i se potrivește.

***

Articol publicat în revista InfoLife nr. 104, ediția din octombrie 2022.