Ion Sapdaru: Pentru mine, talentul generează respect

Oameni RoMâine
Ion Sapdaru

 Ion Sapdaru, actor: Pentru mine, talentul generează respect. În orice domeniu

Românul, în general, e respectuos. Respectă regulile, legile, religia, tradițiile. Dar se pare că motivul respectului la români în cele mai dese cazuri este frica. Respect pentru că mă tem. Mă tem să nu fiu pedepsit, să nu fiu ostracizat, să nu mă pedepsească Dumnezeu, etc. Deseori românul, după părerea mea, nu înțelege prea bine de ce o anumită cutumă trebuie respectată, un anume om merită respectul, o anume acțiune trebuie salutată și respectată. E un lucru prestabilit despre care se știe că trebuie respectat. Deci, s-a stabilit să respectăm, asta facem.

Cum mă raportez eu la respect?

Consider că respectul față de sine se află în lista priorităților absolute. Respectul pentru propriul tău sine este primordial. Nu venerația, nu narcisismul, ci respectul pentru tine ca individ: social, sentimental, intelectual, religios. Respectă-te și vei fi respectat. Respectă-te și societatea te va respecta. Respectând în mine anume valori dobândite prin muncă și perseverență, le voi respecta și în semenii mei.

Mai există un soi de respect care e literă de aur pentru mine: respectul față de spectatorii mei. Mă străduiesc pe cât se poate să nu trișez în manifestările mele artistice, deci îmi respect publicul.

Și respect oamenii talentați. Prefer un artist cu o grămadă de defecte, dar talentat, în locul imaculatului moral, dar care este o mediocritate absolută. Pentru mine, talentul generează respect. În orice domeniu.  

Respectul în industrie și în comunitate

În ceea ce privește industria, nu, nu suntem respectați ca profesioniști. Putem vedea acest lucru prin prisma salariilor mici. Comunitatea ne respectă, avem public la teatru, la film, avem fani, avem susținere, dar de cele mai multe ori este o susținere pasivă. Respectul colegilor e un lucru efemer. Vorbim totuși despre teatru. Relațiile într-un teatru înseamnă un teritoriu minat în care locul respectului e în distanța de la o mină la alta.

Momente de maxim respect au fost mai multe. În cele mai dese cazuri acestea s-au exprimat prin dragostea publicului față de un lucru bine făcut. Mă refer la spectacolele create sau rolurile jucate.

Persoane demne de respect

Sunt câțiva mari artiști pe care nu încetez să-i respect chiar dacă au plecat dintre noi. Regizorul lituanian Eimuntas Nekrošius, scriitorii Gunter Grass și Vasily Aksyonov. Am un respect uriaș pentru Lars von Trier, campionul înotului împotriva curentului, împotriva a tot ce a fost prestabilit cândva de cineva. Respect scenariștii amerciani de la Hollywood. Eu îi compar cu marii evangheliști de altădată. Îl respect pe marele clovn filosof Slava Polunin. Am un respect deosebit pentru toți anonimii din jurul meu. Muncitori cu mâini mari și muncite, profesori cu minți enciclopedice, femeile de serviciu, țăranii robotind din sudoarea frunții. Toți muncesc cinstit și nu pretind nimic, nici măcar respect. Pe acești oameni îi respect eu.

O zi a Respectului

Cu siguranță ar fi util ca românii să celebreze o Zi a Respectului. Respectul ne lipsește uneori și în cele mai elementare manifestări cotidiene iar asta generează multe probleme sociale, intelectuale și de suflet

***

Articolul face parte din demersul RoMâine.

Platforma de sănătate RoMâine este locul în care românii au ocazia să își aducă aminte și să exerseze cele mai importante valori umane, precum Respectul, Empatia, Încrederea, Speranța sau Grija. Este o școală națională de clădit în viitor în care Sistemul Medical MedLife, furnizorul național de sănătate al României, aduce împreună personalități de renume și oameni de rând, pentru a găsi soluții să facem România bine, împreună.