Dr. Larisa Chiriac: Respectul înseamnă acceptarea diferențelor dintre noi

RESPECT
Larisa Chiriac

Dr. Larisa Chiriac, director medical:  Respectul înseamnă acceptarea diferențelor dintre  noi

Respectul este o atitudine. Și atitudini avem față de persoane, situații. Respectuoși ar trebui să fim tot timpul, nu doar din când în când și nu doar în anumite situații. În vremurile în care totul pierde sens sau se demonetizează, Respectul ar trebui să fie o monedă care să nu se devalorizeze.

Respectul înseamnă acceptarea diferențelor dintre noi

Cred ca fiecare dintre noi dă un sens diferit și definește în mod propriu respectul. Are valori în care crede și are principii care îi sunt linii călăuzitoare, dar ar trebui să înțelegem că valorile noastre nu sunt expresia absolută a adevărului după care toți ceilalți ar trebui să se ghideze.   

Nu întotdeauna ne interesează valorile celuilalt și considerăm că celălalt este demn de respect doar dacă ne împărtășește valorile și uneori tocmai prin gesturi, fapte lipsite de respect cerem să fim respectați... Poate că respectul înseamnă și acceptarea diferențelor dintre noi.

Respectul profesional este acel cumul de elemente - stimă, considerație, apreciere, admirație - pe care îl primim de la colegi și colaboratori profesionali

Cred că respectul profesional se construiește dovedind, demonstrând permanent cunoștințe profesionale solide, obiectivitate și profesionalism în abordarea tuturor ipotezelor de lucru, disponibilitate de a ajuta necondiționat atunci când se impune.

Profesionistul respectat este o voce care poate induce mult mai rapid schimbări, poate aduce echilibru prin implicare, își poate motiva și susține colaboratorii atunci când este nevoie.

În același timp, respectul profesional se pierde ușor. Se pierde sigur atunci când nu poți face dovada faptului că ai urcat în poziția actuală prin forțe proprii. Se pierde sigur atunci când în spatele titlurilor dobândite sau în spatele funcției ocupate nu stau reale competențe și cunoștințe temeinice.

Mă impresionează toți cei care respectă ceea ce fac și respectă modul în care o fac, cei care nu renunță la principiile lor, la valori, cei care nu acceptă varianta ,,merge și-așa”

Dacă puterea impune respect, caracterul câștigă respect.

Respect orice persoană care crede în visul său și muncește pentru asta onest și constant, depășind toate piedicile care i se aștern în drumul către succes.

Ii respect pe toți cei care își fac datoria zilnic cu dăruire și profesionalism fără să aștepte aplauze la fiecare pas, pe cei care își fac treaba la fel de bine și atunci când sunt în lumina reflectoarelor și atunci când nu-i vede nimeni.

De la respectul de sine la respectul față de ceilalți. Nu poți cere altora ceea ce nici tu nu îți oferi

Tudor Arghezi spunea „Ca să fii respectat, începe prin a te respecta”. Dacă adăugăm și regula ,,respectă și vei fi respectat”, avem deja un început pentru un alt tip de societate.

O Zi a Respectului

Nu cred că avem nevoie doar de o zi în care să ne aducem aminte de Respect, așa cum nu cred că trebuie să fim buni cu ceilalți doar de Crăciun sau generoși cu cei mai încercați de viață doar când în calendare sărbătorim vreun sfânt.

Cred că respectul și bunul simț, alături de generozitate, ar trebui să fie valori constante, ar trebui să fie parte din fiecare dintre noi și piatra de temelie în tot ceea ce facem.

***

Articolul face parte din demersul RoMâine.

Platforma de sănătate RoMâine este locul în care românii au ocazia să își aducă aminte și să exerseze cele mai importante valori umane, precum Respectul, Empatia, Încrederea, Speranța sau Grija. Este o școală națională de clădit în viitor în care Sistemul Medical MedLife, furnizorul național de sănătate al României, aduce împreună personalități de renume și oameni de rând, pentru a găsi soluții să facem România bine, împreună.