Ileana Cecanu: E fundamental respectul în relația cu spectatorii
Ileana Cecanu, director artistic, festivalul Pelicula: Pentru mine e fundamental respectul în relația cu spectatorii
Respectul nu are naționalitate
Nu aș generaliza, chiar cred că nu suntem toți la fel. Am văzut români care își bazează relațiile și activitățile pe respect și am văzut străini cărora nu le este familiar acest termen sau pentru ei are o altă valoare, cum am văzut și mulți români pentru care respectul nu înseamnă nimic. Dar mi-e greu să generalizez. Aș spune că ține de fiecare om în parte, de valorile lui, de educație, de ceea ce-l împlinește și de cât de generos este în raport cu ceea ce face, cu ceilalți, cu ceea ce vrea să transmită.
În industriile creative nu prea am întâlnit lipsă de respect
De cele mai multe ori da, ma simt respectat ca profesionist. Sunt un om privilegiat să lucrez într-o zonă atât de plină de creativitate, cu așa mare acces la emoții. Însă industriile creative vin la pachet cu multă muncă și cu o gestionare puțin diferită a resurselor. Suntem de multe ori trup și suflet pentru proiectele noastre, investim în ele resurse personale, timp și energie, nu e un job obișnuit. Nu terminăm niciodată la 4 sau la 6. Dar se întâmplă să existe colaborări în care relația nu este una bazată pe respect, din fericire până acum am reușit să le pun capăt la timp, la primele semne :)
Cred că respectul e esențial în această zonă. Mai cred și că felul în care ne raportăm la el sau îl transmitem e foarte diferit. Nu prea avem obiceiul să ne spunem asta. Însă cred că a-ți păstra promisiunile e o caracteristică a respectului. A spune adevărul e o componentă a respectului. A-ți recunoaște greșelile și a încerca să nu le mai repeți - face parte din esența respectului. A manifesta apreciere - la fel, ține de respect. Și mai sunt multe alte forme în care ne manifestăm respectul, indiferent de meserie. Pentru mine e fundamental respectul în relația cu spectatorii. Mi se pare de neconceput să promit ceva și să nu ofer ce am promis. Însă dacă se întamplă să nu iasă, cred că e o chestiune de respect să le comunic probema și soluția pe care le-o propun, nu să mă ascund, ca și cum asta ar rezolva ceva. Uneori situațiile mai grele ne fac să arătăm cu adevărat materialul din care suntem făcuți în interior.
Momentele de maxim respect sunt cele de maximă mândrie
Mă simt cel mai bine când știu că acțiunile pe care le fac singură sau împreună cu o echipă au un scop care depășește efectul imediat. Am avut ocazia să lansez anul acesta în cinematografe un film care vorbește despre un subiect foarte dificil, cel al pierderii și sunt recunoscătoare pentru alegerile pe care le-am făcut pentru ca proiectul să fie văzut de cei care aveau cu adevărata nevoie de el. Regizorul filmului Supernova, Harry MacQueen este persoana care m-a făcut să mă simt cu adevărat mândră că pot fi parte din această poveste. Cunoscându-l, am realizat că iubesc acest proiect și mai mult.
Respect pentru voluntari
Mi-e greu să nominalizez o persoană, nu am modele în această privință, pot doar să spun că după ce am încheiat de curând o ediție a festivalului Pelicula, pe care îl organizez anual, am un profund sentiment de respect/apreciere pentru cei care fac muncă de voluntariat în orice domeniu, cu atât mai mult pentru cei care mi-au fost alături la festival. S-a văzut că vor să ajute, au făcut-o cu multă dăruire și pasiune și cred că respectul este unul dintre lucrurile fundamentale pe care s-a bazat această relație.
Respectul ajută, dar nu e suficient
Aici nu am nicio îndoială că respectul de sine ajută enorm. Dar cred că ar trebui adăugat la respectul de sine și empatia pe care o regăsesc din ce în ce mai puțin în societate, mai ales după această perioadă de izolare.
O zi a Respectului
Cred că ar fi frumos, dacă nu se poate în fiecare zi, măcar o zi pe an să îi apreciem mai mult pe ceilalți, modul diferit în care văd lumea și să le transmitem asta. Abia atunci cred că ar fi utilă această zi.
***
Articolul face parte din demersul RoMâine.
Platforma de sănătate RoMâine este locul în care românii au ocazia să își aducă aminte și să exerseze cele mai importante valori umane, precum Respectul, Empatia, Încrederea, Speranța sau Grija. Este o școală națională de clădit în viitor în care Sistemul Medical MedLife, furnizorul național de sănătate al României, aduce împreună personalități de renume și oameni de rând, pentru a găsi soluții să facem România bine, împreună.